Styggemannshytta og månen

10 år med Skrim!

Jeg har i en årrekke arbeidet med å promotere fjellområdet Skrim, som ligger rett syd for Kongsberg. Prosjektet heter VisitSkrim, og jeg startet naturlig nok arbeidet med å gjøre meg kjent med området.

Første besøk på Skrim fant sted i september 2013, altså for ti år siden! Jeg fant et flott fjellområde ganske nær der jeg bor, altså kortreiste fjellopplevelser! Å utforske nye steder, sammen med kameraet er noe av det beste jeg vet, og etter hvert har besøkene blitt mange. Familien har ikke sluppet unna de heller, og vi har vært på Skrim til alle årstider. Hver årstid har jo sin sjarm som det heter, og akkurat det skriver jeg mer enn gjerne under på.

De første besøkene jeg avla hadde til hensikt å bygge opp en bildebase for området. Denne basen dannet etter hvert også grunnlaget for den visuelle profilen til området som jeg har fått gleden av å utforme. Jeg har også produsert flere videosnutter fra området, for eksempel denne vinterfilmen:

Alt sammen finner du jo selvsagt hvis du tar en tur på websidene www.visitskrim.no som jeg har laget. Sidene har det ambisiøse målet å være det ene stoppestedet du behøver for å finne alt du trenger å vite om Skrim.

Kartlegging av turmuligheter!

I 2020 startet jeg arbeidet med å kartlegge sykkelmulighetene på og rundt Skrim. Fra før var jeg godt kjent med landeveissyklingen i Vestfold, og Skrimbakken opp fra Passebekk har blitt benyttet til mange treningsøkter. Denne gangen tok jeg på meg «brillene» til de som har hytte på Skrim, og tittet på hvilke muligheter som finnes med området som utgangspunkt. Med nysgjerrig besluttsomhet skred jeg til verket, og selvsagt ble det både fulltreff og bomturer. Det er jo hele poenget med å kartlegge, så kan man sende folk av gårde til gode opplevelser som de kan være trygge på. Jeg hadde trodd at stisyklingen på Skrim skulle være fin, men der tok jeg feil. Grussyklingen derimot ga mange flotte turer. Spesielt området syd for Skrim ga mange mil med gode opplevelser. Dessverre finnes det ikke pr dags dato noen direkte kobling til alle de flotte grusveiene direkte fra hytteområdet, men det kan det bli en endring på etter hvert. Sykkelkartleggingen ble en suksess, og mange oppdaget mulighetene. Det gleder meg at jeg denne høsten har observert mange spor etter syklende. Et morsomt prosjekt som spant ut av dette var alle veier fører til Skrim.

Vintermuligheter!

Sykkelkartleggingen dannet grunnlaget for videre arbeide, med tanke på å legge til rette for å finne fine skimuligheter for de som besøker området. Vinteren 2022/23 så ble det flere skiturer på Skrim, og det resulterte i flere flotte opplevelser i området. På skiturene hadde jeg som regel med meg både kamera og drone, noe som førte til at bildebasen vokste betydelig både i mengde og kvalitet. Dette igjen understøtter det pågående arbeidet med å bygge kjennskap til området.

Her noen glimt fra turene vi fikk oss:

Turmuligheter til fots

Denne høsten har turen kommet til kartlegging av turmulighetene til fots. Jovisst har jeg vært her tidligere, men jeg har hverken hatt på meg de «brillene» eller gått systematisk til verks. Det har jeg gjort nå i form av «gåping-turer». Med «Gåping» mener jeg en kombinasjon av å gå og å løpe. Når det har dukket opp flotte motiv har jeg stoppet opp for å fange det. Belønningen er flere nær-rype-opplevelser, og observasjon av elgku og kalv. I tillegg sitter jeg igjen med flotte turer som jeg gladelig husker. Det er spesielt å være på fjellet om høsten, når tåka ligger nede i dalene, og man ferdes der oppe i strålende solskinn! På turene har jeg hatt med en liten kamerasekk med plass til Camelback drikkesystem, et Nikon Z7ii kamera, og noen få utvalgte objektiver (også niste da selvfølgelig).

Planlegging og gjennomføring.

Litt teknisk her nå: Ved hjelp av ferdig programmerte gps-spor (laget i Strava) har jeg systematisk kartlagt turmulighetene på fjellet. Jeg har benyttet Stravas Heatmap for å undersøke både hvor jeg har vært tidligere, og hvor folk ferdes i området. Jeg har også avslørt rene kartfeil (openstreetmap), med stier som er inntegnet og ikke finnes (grodd igjen?). Etter å ha gjennomført kartleggingen har arbeidet bestått i å produsere flotte turer for alle. Vi har alle forskjellige krav til turene vi legger ut på enten det er sykkel, løping eller langrenn. Derfor hadde jeg som målsetning å synliggjøre vanskelighetsgrad på turene. Vi endte opp med en fargekoding av turene fra grønne, gule og røde til sorte. Jeg ønsket at alle skulle finne noe som passet for seg, derfor ville jeg ha en jevn spredning av muligheter i alle vanskelighetsgrader. I tillegg produserer jeg tekster som hjelper til med å finne frem, men også å tipse om fine steder underveis, inkludert rasteplasser og utsiktspunkter. Jeg produserer også GPS-spor av alle turene som brukere kan laste ned til sitt foretrukne verktøy. Høydeprofil er selvsagt med, slik at man visuelt kan gjøre seg opp en formening om hvor krevende turen er. Alt dette er selvfølgelig samlet tur for tur på www.visitskrim.no Hver tur har også noen bilder fra turen som har til hensikt å inspirere den enkelte til å ta turen!

Her er mitt «heatmap» fra Skrim:

Hva skal dette bli til?

Ja, man kan saktens lure på om man kunne benyttet seg av eksisterende løsninger i stedet for å gjøre alt dette arbeidet selv. UT.no har jo en glimrende kartløsning. Problemet med ulike løsninger ligger først og fremst i at vi oppholder oss i en verden som endrer seg konstant. Vi ønsker å ha råderetten over arbeidet som har blitt lagt ned, og sikre at dette vil være tilgjengelig både nå og i fremtiden. En annen del av den store tanken bak dette prosjektet er å produsere et velkomstskilt for brukerne på fjellet, hvor turene presenteres visuelt, og man kan skanne en QR-kode for å få turbeskrivelser rett på mobiltelefonen. en slik statisk løsning fordrer at vi har 100% kontrol over materialet slik at vi kan stole på at QR-kodene tar deg til rett plass på nettet.

Status for prosjektet er i skrivende stund at turene som er kartlagt i høst må utarbeides og ferdigstilles. Når dette er klart og publisert kan vi begynne å tenke på velkomstskiltet. Vi kjenner ikke til at dette er gjort før av andre aktører, men jeg tror dette vil bli gjort av flere fjellområder etter hvert, inspirert av arbeidet på Skrim selvsagt.

Jeg sitter uansett igjen med mange flotte opplevelser i vakker og inspirerende natur, og hvis dette hjelper andre til å oppleve det samme er det ikke noe som vil glede meg mer. Derfor kommer følgende oppfordring:

Kom deg ut!

Hvis den oppfordringen ikke er nok så har jeg lagt noen bilder fra de mange turene i galleriet under, så du kan bli inspirert. God tur!