Blogg

Jazzfoto – Ivan Mazuze

Jazzsaksofonisten Ivan Mazuze er ute med et nytt album, «Penuka». Jeg har fått gleden av å bidra med bilder til utgivelsen, og ikke minst coveret. Opptaket ble gjort i et improvisert studio på G60 i Drammen. Selve opptaket utviklet seg på samme måte som musikksjangeren, ved hjelp av samspill og improvisasjon. Jeg har tidligere fotografert Ivan i kommersiell sammenheng for det afrikanske brillemerket Mafastela. Det ble en flott session med mange gode bilder.

Min metode

Jeg starter alltid med å diskutere hva kunden, i dette tilfellet Ivan, har forestilt seg. I noen tilfeller kan jeg komme med forslag, eller forsøke å utdype bakgrunnen for ønsket om akkurat denne settingen, eller type bilde. Andre ganger kan vi i felleskap utvikle ideer. Underveis i fotograferingen ønsker jeg å ta med den jeg fotograferer inn i prosessen ved å vise frem bildene på kameraet. Dette gir god kommunikasjon mellom den som blir fotografert og er et godt grunnlag for å utvikle ulike ideer eller få bekreftet om noe fungerer eller ei. Å gi instrukser prøver jeg å holde på et minimum, og heller fotografere løpende samtidig som vi har en dialog.

Dette opptaket

Denne gangen ønsket Ivan å gjøre det svært enkelt, et portrett med sort bakgrunn. Jeg forsterket denne enkeltheten med å benytte kun en enkelt lyskilde. Underveis i opptakt benyttet jeg min metode, og vi improviserte og testet ut ulike ideer. Dette kjenner jo Ivan godt til fra sin musikksjanger som dreier seg om improvisasjon og samspill. I denne prosessen utviklet vi det som skulle bli uttrykket til albumcoveret.

Albumcover

Personlig er musikk en viktig del av livet mitt, noe det har vært i alle år. Å få lov til å fotografere til et albumcover betrakter jeg som en ære, og en stor tillitserklæring fra Ivan. Sjekk ut albumet hans her.

OI! Nummer 2

OI! Der var en ny utgave av gratismagasinet OI! ute! Hva er OI! sier du? OI! tar sikte på å vise sider ved Drammen som du ikke engang visste at du ikke visste, altså saker som får deg til å si OI! OI! gis ut av Byen vår Drammen som et trykket gratismagasin og artiklene distribueres digitalt via www.drammen.no

Les mer …OI! Nummer 2

Innhold (content?!)

Javisst er innhold viktig. Medielandskapet har gått, og går fortsatt gjennom en rivende utvikling. Det virker i grunnen som om det bare går fortere og fortere. Redaktørstyrte medier har mistet mye av sin definisjonsmakt på godt og vondt, og medielandskapet er mer og mer fragmentert. Skal du nå ut til ditt publikum i dag er du først og fremst avhengig av å forstå det grunnleggende.

Les mer …Innhold (content?!)

Ansattbilder

For de aller fleste bedrifter er det de ansatte som utgjør de viktigste og største verdiene. De besitter nøkkelkompetanse for at bedriften kan produsere og levere, og utgjør i kraft av seg selv som gruppe også selve selskapskulturen. Dette er mennesker, som er herlig varierte og uensartede, med ulike former for personlighet og faglig kompetanse. Samlet utgjør dette bedriften og kulturen som leverer tjenester eller produkter til mer (eller mindre) fornøyde kunder.

Les mer …Ansattbilder

Lansering klatrefører for Drammensområdet

Endelig er klatreføreren «Drammensgranitt» tilgjengelig for alle som vil. En klatrefører er en guidebok som viser vei til klatrefelt og klatreruter. Det var produksjon av klatreførere som fikk meg inn på det som i dag er mitt virke, nemlig grafisk design og fotografering. Arbeidet med føreren har pågått i en lengre periode, så for alle involverte var det nok deilig å endelig få et ferdig produkt i hånden.

Les mer …Lansering klatrefører for Drammensområdet

10 år med Skrim!

Jeg har i en årrekke arbeidet med å promotere fjellområdet Skrim, som ligger rett syd for Kongsberg. Prosjektet heter VisitSkrim, og jeg startet naturlig nok arbeidet med å gjøre meg kjent med området.

Les mer …10 år med Skrim!

Det skjer i Drammen

Denne helgen var jeg så heldig å få fotografert på to ulike arrangementer som på flere måter setter Drammen på kartet. Lørdag besøkte jeg Nøstehallen hvor det var junior-NM i Scoot (sparkesykkel). Der fant jeg folk fra alle kriker og kroker av landet som hadde reist med sine håpefulle til Nøstehallen for å konkurrere. Stemningen var «laid back» og trivelig, men nivået var etter hva jeg kan bedømme svært høyt. Noen Skatebilder fikk jeg også tatt i pausene mellom konkurranseomgangene.

På søndag var det duket for Drammen halvmaraton. Skulle egentlig ønske jeg kunne vært med selv, men denne gangen passet det ikke sånn, så da ble det fotografering i stedet. Nærmere 4000 startende er imponerende, og arrangørene har virkelig fått fart på arrangementet med fokus på en rask løype, og god logistikk i forkant og etterkant. I tillegg har jeg ved selvsyn observert bredden i feltet, med de mest ambisiøse først, og de som har målsetning om å fullføre litt lengre bak. Med andre ord har arrangørene lykkes med å skape et arrangement som treffer bredt.

Bilder fra begge arrangement under.

Sommernatta

«Vi skal ikkje sova bort sumarnatta» skrev Aslaug Låstad Lygre i sitt dikt, og det må jeg gi henne rett i. Spesielt om du er interessert i fotografi byr nemlig sommernatta på et flott lys og fine muligheter for å skape flotte bilder. Jeg har selvsagt benyttet anledningen, både for egen fornøyelse, men også på vegne av kunder som får et fantastisk resultat. Noen eksempler og kanskje litt inspirasjon finner du i galleriet under. Med ønsker om en fortsatt god sommer.

Kulturnatt altså!

Hvilket herlig arrangement! Kulturbransjens «fesjå» gikk av stabelen nå sist fredag (2/6-23), og hele byen sydet av kulturarrangementer, som hadde til felles at de var helt gratis! Og hvilket utvalg av arrangementer som var tilgjengelig. Spennet er så stort at hvis du ikke finner noe som intresserer deg så vil jeg påstå at da er du ganske sær. Eller hva sier du til live grafittimaling, boklansering, konserter i ulike sjangere, fra blokkfløyte og klassisk musikk til afrikansk jazz og punk, og det meste mellom de punktene. Kunstnerne byr på åpne atelierer, det er omvisninger, yoga, dans, film og standup, ja du skjønner nå sikkert at dette er et bredt arrangement. Sjekk programmet for årets Kulturnatt HER.

Det er lite som tyder på at Kulturnatt er mindre viktig nå etter pandemien. Det er jo akkurat som om at vi må lære oss å konsumere levende kultur live igjen! Om du ikke fikk med deg årets kulturnatt, så vil jeg anbefale deg å følge med til neste år. Bare det å vandre gjennom byens gater gir gode vibber med alt som skjer. Under finner du et galleri fra årets og fjorårets Kulturnatt.

Arkivbilder

Arkivbilder, det høres jo egentlig litt støvete ut, men mange har hatt gleden av mine arkivbilder. Pr i dag teller arkivet mitt drøyt 200000 bilder. Jeg har gjort meg flid med å «Tagge» bildene mine med relevante søkeord, etter hvert som jeg legger dem inn i arkivet slik at jeg enkelt og raskt kan finne dem ved hjelp av søkefunksjonen i bildedatabasen min.

Les mer …Arkivbilder